Ruim een jaar geleden verscheen er een bericht dat de Leap Motion in aantocht was. Een revolutionair device, zei men, dat ervoor zorgt dat je nooit meer een muis hoeft te gebruiken en je alles op je computer met hand of vinger kunt bewegen. Een mooie belofte, waar ik me een van de eerste gebruikers voor opgaf.

Plug & Play

Zodra het apparaatje beschikbaar was, zou hij worden opgestuurd en werd er € 69,94 van je creditcard
Leap motion
afgeschreven. Via enthousiastmakende nieuwsbrieven werden de early adopters op de hoogte gehouden van de ontwikkeling. Aangekondigd was dat de eerste versies in mei verstuurd zouden worden. Via FedEx kwan eind juli bij mij de langverwachte envelop binnen. Een mooi vormgegeven doosje (Apple style) onthulde het device ter grootte van een wijsvinger.

Plug en play blijkbaar, want er zat geen handleiding bij. Even naar de site om de software te downloaden en inderdaad; een kind kan de was doen. De App store (Airspace Store bij Leap Motion) wijst zich vanzelf. Het aantal apps in de Airspace Store is aan de lage kant, hoewel er ieder dag nieuwe bijkomen. Wel jammer is dat alles in dollars wordt weergegeven en er bij de betaalde variant geen beveiliging op zit. Zodra je je creditcardgegevens hebt ingevoerd, zit er geen enkele check meer op de aankopen. Verstoppen voor je kinderen dus! Het device verbind je via een snoertje aan de laptop en je kunt meteen aan de slag.

Apps uitproberen

Er is een aantal gratis apps die we eerst proberen. De uitleg is redelijk duidelijk, het onder controle krijgenleap-motion van de op te pakken en de te verschuiven objecten in de verschillende apps des te moeilijker. Dit vereist vergaande oefening, heel veel oefening zelfs. Na een kleine week heb ik nog steeds moeite om ieder spel te spelen of app te bedienen. Blijkbaar maak ik te grote of juist te kleine gebaren, kortom; het is lastig.

De apps zien er nog redelijk bèta uit. Ook de betaalde apps zijn nog eenvoudige uitvoeringen en basic vormgegeven. Er is een aantal spelletjes, waaronder een bekende als Cut the rope en er zijn apps waarmee je kikkers kunt ontleden, met je vingers kunt drummen of het sterrenstelsel kunt ontdekken. En zelfs de NY Times heeft al een app, hoewel het mij ontgaat waarom ik deze met Leap Motion moet lezen.

Revolutionair product?

Bij de aankondiging leek het in mijn ogen inderdaad een revolutionair product. Zonder handen van alles bedienen en door het scherm laten vliegen. Nu ik de Leap Motion heb, moet ik nog wel ontdekken waarom dit apparaatje het leven makkelijker maakt. De techniek kan ongetwijfeld toegepast worden in de toekomst. Vooralsnog is het vooral lastig om in de driedimensionale wereld de tweedimensionale wereld in je computer aan te sturen. Bovendien ontgaat me het nut om dat te doen nog. Vooral games lijken geschikt voor deze technologie, echter de juiste games lijken nog niet ontwikkeld.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe Leap Motion werkt met een paar verschillende apps, die nu verkrijgbaar zijn.

Toekomstmuziek?

Leap Motion is gebaat bij de ontwikkeling van meer en relevantere apps. Als dat gebeurt, zou het apparaatje en de technologie zomaar een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. De techniek is inmiddels al gekocht door HP en Asus, dus dat belooft zeker wat!

Dit bericht verscheen eerder op Frankwatching.